Go back

Pod peste Dunăre în zona Brăila

Poduri

România

Lucrări finalizate
Bridge_over_Danube_River_in_Braila

Între Brăila și Galați, pe malul Dunării, un nou pod suspendat este deschis la trafic din iulie 2023, un simbol al măiestriei inginerești a Grupului Webuild. Cu o lungime totală de 1.975 de metri, podul peste Dunăre în zona Brăila este cel mai lung pod suspendat din România și al doilea cel mai lung pod suspendat din Europa continentală. 

Podul, la care au participat peste 1.350 de persoane și un lanț de aprovizionare format din 100 de furnizori direcți, are o deschidere centrală de 1.120 de metri, o lățime de 31,7 metri și două turnuri cu o înălțime de 192,4 metri. Acesta este un proiect ingineresc major, în cadrul căruia în ultimii doi ani au fost finalizate lucrări complexe, dar și pitorești,cum ar fi asamblarea celor două cabluri portante, generate de împletirea a peste 18.000 de fire de oțel (peste 9.000 pe cablu), cântărind în total 6.775 de tone, sau chiar una dintre cele mai dificile faze ale construcției lucrării, asamblarea tablierului de oțel al podului, așa-numitul „steel deck”: peste 250 de muncitori și tehnicieni specializați au fost angajați pentru a instala cele 86 de segmente care alcătuiesc tablierul, fiecare cântărind în medie 250 de tone, pentru montajul căruia s-a studiat o modalitate specifică de transportare și asamblare.

Atribuit de CNAIR și realizat de Webuild în cooperare cu partenerul japonez IHI Infrastructure System Co. Ltd., proiectul a presupus proiectarea și construcția podului suspendat, plus o secțiune de drum expres de aproximativ 23,5 km în total, care este în curs de finalizare.

Noul pod leagă cele două maluri ale Dunării în zona Tulcea - Brăila, reducând timpul necesar pentru traversarea fluviului pentru cele aproximativ 7.000 de autovehicule pe zi, care, în trecut, aveau ca singură opțiune de a călători cu bacul. Cu ajutorul podului timpul de traversare poate fi redus de la cel puțin 45 de minute la doar două minute. 

+ + +

pod suspendat

+ + +

metri lungime

+ + +

de drum expres

Pod peste Dunăre la Brăila - Webuild

Bridge over Danube river in Braila

1 / 0

Pod peste Dunăre în zona Brăila

Information material - Bridge project over the Strait of Messina
(*) Required information